Ensi-ilta Korpilahden teatterissa (Sataman Piippurakennus, Kirkkolahdentie 2) pe 23.4. kello 19.
Muut esitykset kello 19:
su 25.4., ti 27.4., ke 28.4., to 29.4., ti 4.5., ke 5.5., pe 7.5., la 8.5., ti 11.5., pe 14.5. ja ke 19.5.
Liput 5 e. Lisätiedot: Arja Antikainen, p. 014 266 4234.
Korpilahden ilmaisutaidon ryhmä tunteiden tulkkina
Korpilahden teatterin näytäntökausi alkaa tälläkin kertaa Korpilahden ilmaisutaidon ryhmän tuotannolla. Työn alla on Jussi Kylätaskun kirjoittama Runar ja Kyllikki, jonka ohjaa Arja Antikainen. Kaksi vuosikymmentä sitten ilmaisutaidon opettamisen aloittanut Antikainen valitsi ”juhlavuotensa” näytelmän painavista syistä.

”Vaikka teksti on kirjoitettu 1974, se on yhä ja taas ajankohtainen. Kylätasku käsittelee hienosti erilaisuuden sietämistä ja kulttuurien törmäystä, jotka liittyivät siirtokarjalaisten asuttamiseen. Mitäs meillä on tänä päivänä?” Antikainen rinnastaa.

”Perusteemojen, kuten rakkaus, seksuaalisuus ja uskonto, rinnalla kulkee yhteisön ulkopuolelle sulkeminen. Jos poikkeat millään lailla massasta, niin ei hyvä seuraa. Näytelmässä ihminen kääntää omat pelkonsa toiseen ihmiseen, ja Runarista tehdään sijaiskärsijä. Halusin tulkintaan sen, että kaikki ovat syyllisiä – koko kylä. Yhtään syytöntä ei löydy, mutta jokainen on valmis heittämään ensimmäisen kiven.”

Ensi perjantaina ensi-iltaan tulevassa näytelmässä on 20 roolia, joista monessa naisnäyttelijä joutuu menemään miehen nahkoihin. Lisäksi ilmaisutaidon ryhmän ikäjakauma on suuri: 13-19 vuotta. Tekijät ovat kuitenkin selvittäneet haasteet suvereenisti.

”Se, että tämä luonnistuu ilman ongelmia, todistaa vain, että nämä ovat ihmisen tunteita, jotka on koettu aiemmin ja tullaan kokemaan vastakin”, perustelee Arja Antikainen.

Jussi Kylätaskun (1943-2005) näytelmien aiheet kumpuavat usein suomalaisesta arkitodellisuudesta. Runarin ja Kyllikin pohjana ovat 50-luvun traagiset tapahtumat, Kyllikki Saaren murha ja Tulilahden kaksoismurha. Näytelmä on nähty aiemmin Korpilahdella vuonna
1986, jolloin Jussi Luukkonen ohjasi siitä näkemyksensä Korpilahden kesäteatterin ulkonäyttämölle Tähtiniemeen.

KUVIA: (isompi kuva klikkaamalla tekstiä)

Kauppiaan rouva Ulla Kiiski (Sara Vuorinen), Jaakko Laiho, Kyllikin isä (Nea Vilhuniemi) ja Hilkka Karlsson, Runarin äiti (Milka Heilä)

Artturi Kärki (Milla Olkkonen) ja Kirvesmies Härkä-Heikki (Iina Hakanen)

Kirvesmies Härkä-Heikki (Iina Hakanen) sekä kauppa-apulainen Eija Lehtonen (Emine Demir) ja Kyllikki Laiho nuorena (Roosa Ahonen)

Kirkkoherra Simo Kapeelahti (Kaspian Nurro) ja Kyllikki Laiho (Peppi Paananen)

Autonkuljettaja Pusu-Peltonen (Anu Hakanen) ja kauppa-apulainen Eija Lehtonen (Emine Demir)

Kauppa-apulainen Eija Lehtonen (Emine Demir) ja opettaja Matti Roimela (Jaakko Holopainen)

Kyllikki Laiho nuorena (Roosa Ahonen) ja Runar Karlsson nuorena (Tatu Toikkanen)

Kyllikki Laiho (Peppi Paananen) ja Runar Karlsson (Arttu Uuranmäki)

Kauppias Paavo Kiiski (Aleksi Pöytäkangas) ja kauppiaan rouva Ulla Kiiski (Sara Vuorinen)

Runar Karlsson (Arttu Uuranmäki) ja Runarin mummo Mari Komonen (Riikka Maukonen)